Kwaliteitsborging en combinatie van gevolgklassen

Dit bericht is geplaatst op 15 juli 2024 op de website van Bouwend Nederland

Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?

In principe geldt bij een combinatie van verschillende gevolgklassen de hoogste gevolgklasse. Daarbij het is wel van belang of het gaat om één bouwwerk, of er sprake is van afzonderlijke bouwwerken. Afzonderlijk betekent dat het bouwwerk bouwkundig te onderscheiden is van een ander bouwwerk.

Als bijvoorbeeld de winkel en het woonhuis één bouwwerk zijn, is het bouwwerk in zijn geheel gevolgklasse 2 of hoger en moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Als het gaat om twee afzonderlijke bouwwerken, moet je voor de winkel een vergunning aanvragen en voor het woonhuis een melding doen bij de gemeente en een kwaliteitsborger inschakelen.

Als je bij twee afzonderlijke bouwwerken toch een vergunning voor woonhuis en winkel aanvraagt, zal de gemeente de vergunningaanvraag (gedeeltelijk) afwijzen en aangeven dat je voor het woonhuis een melding technische bouwactiviteit moet doen.

Een melding of vergunningaanvraag mag trouwens wel over meerdere bouwwerken gaan, bijvoorbeeld meerdere grondgebonden woningen. Maar dus niet als het een combinatie is van een meldingsplichtig en een vergunningplichtig bouwwerk.

Meer weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.